Vapaaehtoistyön kunniakirjat kolmelle paikallisyhdistykselle

23.6.2023

Palkitsimme Hämeen piirin kevätkokouksessa jokaisesta piirin maakunnasta (Kanta-Häme, Päijät-Häme ja Pirkanmaa) yhden paikallisyhdistyksen kunniakirjoin kiitoksena tehdystä vapaaehtoistyöstä. Valinta ei ollut helppo, sillä jokainen paikallisyhdistys tekee tärkeää työtä ja ansaitsisi tulla palkituksi. 

Vuoden 2023 kunniakirjat saivat Janakkalan, Hartolan ja Pälkäneen yhdistykset. Haastattelimme myös Hartolan hallitusta ja hallituksen puheenjohtajaa Mariia Makkosta sekä Pälkäneen yhdistyksen puheenjohtajaa Vera Suutaria. He kertoivat hieman yhdistystensä toiminnasta ja antoivat omia vinkkejään yhdistystoimintaa varten.

Vapaaehtoistyön kunniakirjat 2023 jaettiin Mannerheimin lastensuojeluliiton Hämeen piirin alueen kolmelle paikallisyhdistykselle: Pälkäneen, Janakkalan ja Hartolan yhdistyksille.

Janakkalan yhdistyksen palkitsemisperusteet:

Satavuotiaan yhdistyksen toiminta oli vaarassa loppua kokonaan, kun väistyvän hallituksen tilalle ei ollut tiedossa jatkajia. Kun tieto lakkautusuhasta levisi, löytyi vapaaehtoisia, jotka halusivat pelastaa toiminnan ja hallitus saatiin kokoon. Uusi hallitus tarttui rohkeasti työhön, vaikka kokemusta yhdistystyöstä ei kaikilla ollut ollenkaan. Uutta ja omiin resursseihin sopivasti mitoitettua toimintaa on lähdetty jo ideoimaan yhdistyksen toimesta innolla.

Hartolan yhdistyksen palkitsemisperusteet:
Virkeä ja aktiivinen yhdistys, joka järjestää viikottaista muskaritoimintaa, ohjattua kesätoimintaa, sekä tapahtumia ja retkiä. Yhdistys tekee tiivistä yhteistyötä Hartolan kunnan kanssa ja on ollut erittäin keskeisessä roolissa, että Hartolaan rakennettiin elämyspuisto kaikkien kuntalaisten olohuoneeksi. Alueelle on rakennettu esimerkiksi pumptrack -rata yhdistyksen esimerkkillisen aloitteellisen ja osallistuvan toiminnan tuloksena.

Kysyimme Hartolan yhdistykseltä ja heidän puheenjohtajalta Mariialta muutaman kysymyksen heidän elämyspuisto- hankkeesta: 

Mistä saitte idean ja ennen kaikkea tarmon lähteä toteuttamaan elämyspuistoa ja esimerkiksi puistoon rakennettua pumptrack -rataa? 


- Hartolalaisilla perheillä ja monella hallituksen jäsenellä oli omakohtaista kokemusta siitä, että lapsia kyydittiin naapuripaikkakunnalle pumptrack-radalle. Samoihin aikoihin käytiin julkista keskustelua siitä, mitä tyhjälle tontille keskustan tuntumassa voisi ideoida. Siitä se ajatus heräsi, voisiko myös Hartolaan saada oman radan.

Mitä kaikkea hankkeen onnistumiseen vaadittiin?  


- Hallitus nimesi hankevastaavan, jonka vastuulla oli kaikki käytännön asiat, tarjouspyyntöjen kyselyt ynnä muut. Kunnan myönteisyys hanketta kohtaan ja tontin mahdollistaminen radan käyttöön oli merkittävässä roolissa. Leader-rahoituksen avulla on ollut mahdollista toteuttaa näin iso hanke. Suunnitelmathan vielä kasvoivat alkuperäisestä, kun Hartolan Martat tulivat mukaan ja pumptrack-radan yhteyteen syntyi monien erilaisten kasvien puisto.

- Vapaaehtoisten ja talkoolaisten panos on ollut valtava! Aikaa ja sitoutumista on vaadittu, tunnelma on ollut innostunut ja yhteinen tekeminen on ollut kaikille osallistujille tärkeää! Maria tiivistää.

Onko jotain vinkkejä muille yhdistyksille, jotka haluaisivat toteuttaa samankaltaista hanketta?   


- Tällainen hanke vaatii paljon aikaa, suunnittelua ja sitoutumista pidemmälle aikavälille. Kannattaa nimetä työryhmä, joka valmistelee asioita ja hoitaa juoksevia asioita, joista sitten tiedottaa muita. Kannattaa myös jo suunnitteluvaiheesta alkaen kirjata huolellisesti ylös eri vaiheet, esimerkiksi hankerahoitusta varten tarvitaan dokumentointia, mutta toki niistä jää myös muistot hankkeen etenemisestä. Tärkeintä on kuitenkin avoin, iloinen ja positiivinen asenne! 

Kuvassa Mariia ja Seija Hartolan yhdistyksestä, sekä Sarianne Pälkäneen yhdistyksestä piirin perhekeskus-koordinaattoreiden Päivin, Lauran ja Tiinan kanssa.

Pälkäneen yhdistyksen palkitsemisperusteet:

Aktiivinen yhdistys, joka järjestää monipuolista toimintaa lapsiperheille paikkakunnallaan. Yhdistys on osoittanut halua ja kykyä vaikuttaa ja kehittyä yhdistyksenä. Yhdistys hyödyntää erinomaisesti alueellista ja valtakunnallista viestintää jakamalla tietoa MLL:n toiminnoista omien toimintojensa lisäksi. Yhdistys on huolehtinut upealla tavalla hallituksen virkistäytymisestä järjestämällä hyvinvointiteemaisen syysseminaarin, joka toimii samalla tehokkaana toiminnan kehittämis- ja suunnittelutapahtumana.

Pälkäneen yhdistyksen puheenjohtajan Vera Suutari kertoi myös hieman heidän yhdistyksen toiminnasta: 

Miten pidätte yhdistyksenne niin aktiivisena?


- Yhdistyksemme on ollut jo vuosia aktiivinen toimija paikkakunnallamme. Itse tutustuin MLL Pälkäneen toimintaan heti paikkakunnalle muutettuamme perhekahvilan muodossa, jossa tutustuin uuden paikkakunnan lapsiperheisiin ja sieltä löytyi paljon vertaistukea ja innostusta liittyä itsekin MLL Pälkäneen hallitukseen, Vera kertoo. 


Perhekahviloiden lisäksi yhdistys on järjestänyt mm. muksujuoksuja, vauvatapaamisia ja teatteriesityksiä, konsertteja ja erilaisia harrastusmahdollisuuksia lapsille. Yhdistys tekee myös yhteistyötä Pälkäneen kunnan, seurakunnan ja muiden paikkakunnan yhdistysten kanssa.


- Teemme yhteistyötä kunnan eri toimijoiden kanssa ja osallistumme mm. kunnan moniammatilliseen perhepalveluiden tiimiin, jossa kuulemme eri tahoilta kunnan perheiden tilanteessa ja saamme kertoa myös muille tuoreita kuulumisia toiminnastamme. Osallistumme myös keväisin Pälkäneen seurakunnan ja muiden yhdistysten kanssa Perheiden päivään, jossa on paljon erilaista toimintaa ja tekemistä lapsiperheille. Meidän pisteellämme sai tänä vuonna tehdä jättisaippuakuplia. Tässäkin yhteistyö oli valttia. Joku jäsenistä hankki ainekset ja valmisti kupla-aineet ja välineet, toiset sitten taasen osallistuivat itse päivään. Lisäksi hoidamme joulun alla Joulupuu-keräystä yhteistyössä kunnan perhetyön kanssa.


- Ehkä se on niin, että pienellä paikkakunnalla on hyvä mahdollisuus vaikuttaa oman alueen tapahtuma- ja harrastustarjontaan. Kun niiden eteen tekee töitä, saa omille ja muille pälkäneläislapsille ja perheille edullista, mutta laadukasta harrastustoimintaa ja tekemistä lähelle.

Kuvassa Mannerheimin Lastensuojeluliiton Pälkäneen yhdistyksen puheenjohtaja Vera Suutari ja varapuheenjohtaja Sarianne Tiainen Eskarista ekalle-tapahtumassa.
Kuvassa Pälkäneen yhdistyksen puheenjohtaja Vera Suutari ja varapuheenjohtaja Sarianne Tiainen yhdistyksen järjestämässsä Eskarista ekalle-tapahtumassa.

Onko teillä vinkkejä muille yhdistyksille, miten huolehtia jaksamisesta yhdistystoiminnassa?  


- Tehtäviä jakamalla huolehdimme siitä, ettei liikaa asioita kaadu yhden tai kahden henkilön niskaan. Toki pienehkössä hallituksessa on välillä suvantovaiheita ja toiset saattavat tällöin ottaa enempikin vastuuta esimerkiksi tapahtumista ja niiden järjestelyistä. Meillä on kuitenkin ollut periaatteena, että jokainen voisi osallistua hallitustoimintaan oman jaksamisen ja elämäntilanteensa mukaan. Uudet hallituksen jäsenet tuovat kivasti uutta näkökulmaa ja uusia ideoita toimintaan ja niihin on pyritty tarttumaan monipuolistaaksemme toimintaamme ja ettemme kangistuisi kaavoihimme.


- Hallituksen kokouksiimme on aina myös lapset tervetulleita, joten kenenkään ei tarvitse jäädä kokouksesta pois lastenhoidollisista syistä. Syksyisin järjestämme syysseminaarin, tämä on ainoa kokous, johon toivomme osallistumista ilman lapsia. Tosin imeväisikäiset ovat voineet olla mukana päivässä. Itse seminaari alkaa brunssilla, jonka jälkeen etenemme hallituksen kokoukseen. Seminaarin aikana pohditaan mennyttä ja suunnitellaan tulevaa, laaditaan yhdessä kuluneen kauden toimintakertomusta ja luodaan seuraavan vuoden toimintasuunnitelmaa. Pitkän päivän jälkeen syömme hyvin ja usein iltaan sisällytetään jotain pientä hemmottelua. Viikonlopun aikana saadaan usein laajasti käsiteltyä eri aihe-alueita ja se sitoo hallituksen jäseniä myös yhteen yhteisen ajanvieton ja toisiimme paremmin tutustumisen vuoksi.


Yhdistyksellä on myös vapaaehtoisrinki, jossa ihmiset voivat ilmoittautua mukaan esimerkiksi erilaisten tapahtumien järjestelyihin, valvojiksi tai perhekavilan avaajiksi. - Olemme kiitollisia vapaaehtoisten antamasta panoksesta yhdistyksemme ja kuntamme lapsiperheiden hyväksi, toteaa Vera.


Kiinnostuitko paikallisyhdistystoiminnasta?