Ota yhteyttä:

tiina.rintala-siira@mll.fi

Klikkaamalla sydäntä pääset Perhekummitoiminnan kotisivuille

Perhekummitoiminta

"Perhekummeja tarvitaan siksi, että ihmiset uupuu yksin lasten kanssa. Tilanteet on joskus sellaisia, että niistä ei tarvitse selviytyä yksin, eikä edes välttämättä kaksin."  MLL:n  Uudenmaan piirin video kertoo perhekummien tuomasta tuesta.

Perhekummitoiminta on ammatillisesti ohjattua ja vapaaehtoisten toteuttamaa ennaltaehkäisevää toimintaa. Perhekummitoiminta on tarkoitettu kaikille lapsiperheille kulttuurisesta tai etnisestä taustasta riippumatta.

Lähes kaikissa lapsiperheissä tulee tilanteita, jolloin tarvitaan perheen ulkopuolisten apua tai tukea. Tukea tarvitaan esimerkiksi:

• vanhempien yksinäisyyteen ja uupumukseen
  • äkilliseen elämänmuutokseen
  • kasvatuspulmiin
  • arjen jakamiseen
  • epävarman vanhemman tueksi vauvanhoitoon tai
  • oman vanhemmuuden pohtimiseen

Vaikka perheessä olisi periaatteessa kaikki hyvin, on tärkeää, että perhe saa ajoissa tukea arkeensa. Asioiden jakaminen ja huolten ääneen kertominen tai ylimääräinen käsipari arjessa on usein riittävä apu. Tavalliselta kanssaihmiseltä saatua apua on myös helppo ottaa vastaan. Perhekummitoiminnan avulla tuetaan perheitä ajoissa ja ehkäistään ongelmien kasautumista.

Perhekummitoiminnan taustaa

Lapsiperheiden yksinäisyys Suomessa on lisääntynyt. Isovanhemmat ja muut sukulaiset saattavat asua kaukana eikä perheillä ole tukiverkostoja. Monella vanhemmalla ei ole muita auttajatahoja kuin viranomaiset.

MLL:n syksyllä 2012 tekemän kuntapalvelukyselyn mukaan reilusti yli puolet vastanneista oli sitä mieltä, etteivät he saa tarpeeksi tukea omaan vanhemmuuteensa.

Vuoden 2014 palautekyselyssä yli 80% perheistä oli sitä mieltä, että perhekummitoiminta on ollut heille sopiva tukimuoto ja vastasi heidän odotuksiaan. Vanhemmat kokivat toiminnan vaikuttavan positiivisesti omaan elämäänsä, sillä toiminnalla tuetaan ensisijaisesti vanhemmuutta. Eniten perheet kokivat saaneensa siitä, että kummi oli toiminut keskustelukumppanina ja apuna arjessa.

”Itselle hetken hengähdystauko. Toinen luotettava aikuinen, jonka kanssa keskustella kasvatuksesta yms. Lapselle uusi luotettava aikuinen.”

Kummisuhteen parhaina puolina mainittiin myös aito kohtaaminen, jossa saa olla oma itsensä ja se, että on jotain odotettavaa lasten kanssa.

Hämeen piirissä Perhekummitoimintaa on tällä hetkellä:

• Tampereella, Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä. Pilotointia toteutetaan STEA:n hankeavustuksella (2016-2019).