Kunnille

Yhteistyöllä varhaista tukea lapsiperheille

Lasten ja nuorten palveluihin panostaminen on kannattava investointi, joka tuottaa hyvinvointia ja säästää kunnan varoja. Hyvinvointia edistävä ja ongelmia ehkäisevä työ on monin verroin kannattavampaa kuin ongelmien korjaaminen kalliisti jälkeenpäin. Lasten hyvinvointia tuetaan parhaiten tarjoamalla vanhemmille varhaista tukea.

Järjestöjä tarvitaan kunnan kumppaniksi järjestämään avointa ja kynnyksetöntä toimintaa lapsiperheille. MLL tarjoaa kunnalle ammatillista kumppanuutta lapsiperheiden tukemiseksi.

MLL:n perheille tarjoamat palvelut ovat osa paikallista ja valtakunnallista hyvinvointiverkostoa. Ne perustuvat käytännössä testattuihin valtakunnallisiin malleihin.

MLL tarjoaa lapsiperheille muun muassa:

• Perhekahviloita
  • Perhekummeja
  • Erilaisia vertaisryhmiä
  • Harrastuskerhoja
  • Tilapäistä lastenhoitoapua
  • Erilaisia tapahtumia ja tempauksia
  • Auttavien puhelinten ja nettikirjepalvelun
  • Kylämummien ja -vaarien seuraa esimerkiksi perhekahviloissa ja päiväkodeissa
  • Lukumummi- ja lukuvaaritoimintaa alakouluissa

Ammatillisella ohjauksella lisätty paikallista lapsi- ja perhetoimintaa

MLL:n ammatillisesti tuettu ja vapaaehtoisvoimin toteutettu lapsi- ja perhetoiminta on erittäin elinvoimaista. MLL panostaa vapaaehtoisten ammatilliseen ohjaamiseen, jonka avulla varmistetaantoiminnan jatkuvuus. Vapaaehtoisten ohjaamista ja jaksamista tuetaan ja uusia vapaaehtoisia tulee mukaan. Yhteistyö on suunnitelmallista, jonka ansiosta perheiden osallistumismahdollisuudet, vertaistuki ja matalan kynnyksen kohtaamispaikat ovat lisääntyneet yhteistyökunnissa.

Miten kunta hyötyy yhteistyöstä?

MLL tarjoaa kunnalle ammatillista kumppanuutta lapsiperheiden tukemiseksi.

Yhteistyön avulla:

• Lisätään varhaista tukea ja ennaltaehkäisevää toimintaa
  • Monipuolistetaan palvelutarjontaa perheille
  • Vähennetään päällekkäistä toimintaa
  • Lisätään avoimen varhaiskasvatuksen tarjontaa
  • Kehitetään perheiden tarpeiden mukaisia palveluja
  • Luodaan lapsiperheille mahdollisuuksia osallistua itse palvelujen toteuttamiseen
  • Vahvistetaan vanhempien keskinäistä tukea ja jaksamista

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Hämeen piirin Kotineuvola Oy tarjoaa kunnille myös ammatillisia palveluja sekä maksuttomia oppaita tueksi lasten vanhemmille. Oppaita voi jakaa neuvoloiden, päiväkotien sekä ala- ja yläkoulujen kautta lasten vanhemmille. Tutustu tarjontaan www.kotineuvola.fi

Yhteistyökunnat

MLL:n Hämeen piiri toimii Pirkanmaalla, Kanta-Hämessä ja Päijät-Hämeessä. Yhteistyökuntiamme (20) ovat:

Tampere, Ylöjärvi, Nokia, Kangasala, Orivesi Lempäälä, Pirkkala, Valkeakoski, Akaa, Hämeenkyrö, Hämeenlinna, Hattula, Janakkala, Hausjärvi, Riihimäki, Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä eli Forssa, Jokioinen, Tammela, Ypäjä, Humppila