Oppilaat seurasivat kouluilla digihyvinvoinnin oppituntia, johon osallistui yli 70 000 yläkoululaista ympäri Suomea
31.10.2024
Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Elisa järjestivät 30.10 Suomen suurimman SuperDigikoulun yläkoulun oppilaille suunnatun digihyvinvointiin keskittyvän oppitunnin. Mukana digikoulussa oli yli 70 000 yläkoululaista, 424 koulusta eri puolilta Suomea. Me olimme mukana seuraamassa oppituntia Vääksyn yhteiskoulussa ja Nokian Harjuniityn koululla.
SuperDigikoulun juonsivat somesta tutut vaikuttajat Daniel Ahola ja Andreas Tolonen. Tunnin aikana aihetta käsiteltiin monesta eri kulmasta ja kuultiin eri asiantuntijoita. Asiantuntijat SuperDigikoulussa olivat neuropsykologi Mona Moisala, kyberasiantuntija Riku Juurikko Elisalta sekä mediakasvatuksen asiantuntija Rauna Rahja Mannerheimin lastensuojeluliitosta. Tunnin aikana keskusteltiin mm. älylaitteiden käytön vaikutuksista aivoihin, turvallisuudesta netissä ja somessa. Mukana oli myös nuoria keskustelemassa mm. siitä miten digihyvinvointia voisi parantaa omassa arjessa.
Tilaisuuden tavoitteena oli tukea nuorten digihyvinvointia ja keskustella älylaitteiden liikakäytön vaikutuksista koulussa ja arjessa. Osallistuneet koulut saavat tallenteen ja oppimateriaalin jatkotyöskentelyyn.
Nappaa tästä asiantuntijoiden vinkit talteen:
Asiantuntijat suosittelevat keskustelemaan nuorten kanssa näistä näkökulmista:
- Älypuhelimen päivittäinen käyttö: erityisesti pelaamisen ja lyhytvideoiden osalta kannattaa keskustella käytön määrästä ja tarvittaessa rajoittaa tähän käytettyä aikaa. Perheen kesken kannattaa sopia digipelisäännöistä ja esimerkiksi sopia, että puhelimet jätetään yhteiseen parkkiin yöksi. Koulupäivien aikana puhelimien kanssa toimitaan opettajan ohjaamalla tavalla ja koulun yhteisillä pelisäännöillä.
- Miten fiksut digivalinnat tukevat muuta elämää? Varmista että nuori saa tarpeeksi unta, liikkuu päivittäin ja jättää aikaa kasvokkaisille kohtaamisille sekä harrastuksille. Älypuhelinta ei esimerkiksi kannata käyttää ennen nukkumaanmenoa. Monelle nuorelle älylaite on ennen kaikkea väline pitää yhteyttä kavereihin. Myös kavereiden kanssa voi jutella hyvinvointia tukevista tavoista olla puhelimella ja tavoitettavissa.
- Miten voi pitää huolta omasta digiturvallisuudesta: Jutelkaa epäilyttävistä tai epäasiallisista viesteistä, kiusaamisesta sekä millaisista sisällöistä voi olla omalle terveydelle haittaa. Nuoria voi muistuttaa oman turvallisuuden tärkeydestä netissä ja kannustaa olemaan vastaamatta epäilyttäviin yhteydenottoihin. Nuoria kannattaa rohkaista kertomaan luotettaville aikuisille, jos on kohdannut älylaitteillaan jotain ikävää. Turvattomien tilanteiden kanssa ei pidä jäädä yksin.
MLL:n mediakasvatustyöstä
MLL on tehnyt pitkäjänteistä ja laaja-alaista työtä lasten, nuorten ja perheiden mediataitojen vahvistamisen sekä lasten ja nuorten turvallisten ja osallisuutta tukevien digitaalisten ympäristöjen eteen. MLL:n mediakasvatustyössä korostuvat muun muassa digihyvinvointi, osallisuus ja turvallisuus. Teemme työtä myös netissä tapahtuvan kiusaamisen ennalta ehkäisemiseksi ja toteutamme mediankäyttöön liittyviä kyselyjä nuorille, vanhemmille ja ammattilaisille.
MLL koordinoi valtakunnallista nuorisotyön kouluttajaverkostoa, joka järjestää mediakasvatustilaisuuksia oppilaille, vanhemmille ja ammattilaisille eri puolilla Suomea. Lue lisää koulutuksista Hämeen piirin alueella: lue lisää koulutuksista