Blogi: Lapset eivät ole kuluerä vaan investointi
14.1.2025
Lapsiperheköyhyys on Suomessa kasvava ongelma, joka vaikuttaa paitsi lasten ja perheiden elämään myös yhteiskunnan tulevaisuuteen. Tällä hetkellä Suomessa useampi kuin joka kymmenes lapsista elää pienituloisessa perheessä. Tämä tarkoittaa arjen jatkuvaa selviytymistaistelua, mikä näkyy rahapulana ja rajallisina toimintamahdollisuuksina.
Vuonna 2023 perustoimeentulotukea saaneissa lapsiperheissä asui yli 86 500 lasta, mikä on noin 8 % kaikista lapsista. Vaikka suurin osa perheistä tarvitsee tukea vain lyhytaikaisesti, monet joutuvat elämään tuen varassa pitkiäkin aikoja. Huhtikuussa 2024 voimaan astuneet sosiaaliturvatukien leikkaukset saattavat sysätä nämä perheet entistä syvempään ahdinkoon. Nyt on jo huomattu, että esimerkiksi häätöjen määrä on lähtenyt kasvuun ja yhä useammin häädettävänä on lapsiperhe. Noin 120 000 lasta elää Suomessa valmiiksi köyhyydessä ja leikkaukset ovat vaarassa lisätä lukua lähes 17 000 lapsella ja nuorella.
Koska lapsuuden kokemuksilla on kauaskantoiset seuraukset ihmisen elämässä, on yhteiskunnan kyettävä ehkäisemään eriarvoistumista. Julkisen talouden kestävyysvajeen tasapainottaminen tulisi nähdä kokonaisuutena, jossa talouden kestävyyden lisäksi väestön kestävyys on merkittävässä roolissa. On ymmärrettävä, että panostukset lapsiperheiden hyvinvointiin ovat sijoitus tulevaisuuteen ja rakentavat vahvempaa yhteiskuntaa.
Ratkaisuja lapsiperheköyhyyden torjumiseksi on olemassa. Esimerkiksi yhdenvertaiset koulutus- ja harrastusmahdollisuudet, yhteisöllisyyden ja osallisuuden vahvistaminen, sekä lapsiperheiden riittävien palveluiden ja toimeentulon varmistaminen ovat toimia, jotka vähentävät eriarvoisuutta ja lapsiperheköyhyyttä.
Mitä jos sote-menojen surkuttelun sijaan näkisimme lapset ja perheet investointina, eikä kulueränä? Yhdessä meillä on mahdollisuus muuttaa ajattelun suuntaa!
Päivi Meduri, toiminnanjohtaja & Tiina Rintala-Siira, perhekeskuskoordinaattori