Vapaaehtoistoiminta korona-aikana

1.3.2021

Koronarajoituksille ei näy vielä hetkeen loppua, vaikka rokote tuokin hieman valoa tunnelin päähän. Monilla meistä on varmasti mielessä kysymyksiä siitä, keitä tässä tilanteessa uskaltaa kohdata ja keitä ei.

Samaan aikaan kun uusia rajoituksia tulee voimaan, me piirin työntekijät tiedämme, että myös avuntarve kasvaa. Etätyöskentely ja mahdollinen etäkoulu vaikuttavat perheiden jaksamiseen ja isovanhempiin pidettävä etäisyys rajoittaa tukiverkostoa, jos sitä edes on. Yksinäisyyden tunne on lisääntynyt koko koronavuoden aikana monilla.

Vapaaehtoisten tekemä työ on tällaisissa tilanteissa äärimmäisen tärkeää.

Piirin alueella on kolme maakuntaa, Kanta-Häme, Päijät-Häme ja Pirkanmaa. Kirjoitushetkellä Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri on leviämisvaiheessa ja Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä ovat kiihtymisvaiheessa.

Ylimääräisiä kontakteja on hyvä välttää, mutta kuten mainittua, apua tarvitsevia on paljon. Tilanne on vaikea, ja päätöksenteko siitä, kenet voi kohdata, saattaa tuntua kuormittavalta.

Korostamme, että jokaisella on oltava mahdollisuus arvioida oma tilanteensa ja mahdollisuutensa osallistua lähitoimintaan. Jos lähitapaaminen sopii kaikille osapuolille, ja kaikki ovat terveitä, kasvokkain voi tavata. Suosittelemme vahvasti kasvomaskien käyttöä kaikissa vapaaehtoistoiminnan kohtaamisissa. Myös ulkona tapaaminen on hyvä vaihtoehto.

Jos tapaaminen ei tunnu hyvältä tai turvalliselta, kannustamme pitämään yhteyttä etänä. Onnistuisiko esimerkiksi yhteinen ruuanlaitto videopuhelujen avulla? Tai pelailu Skypen kautta – esimerkiksi sanaselityspeli toiminee etänäkin.

Seuraamme koronatilannetta tarkasti ja päivitämme vapaaehtoistoiminnan suosituksia tarpeen mukaan.