Pride muistuttaa edistämään sateenkaarivähemmistöjen asemaa

14.6.2024

Kesäkuu tunnetaan pride-kuukautena. Pride-tapahtumien tarkoituksena on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen näkyväksi tekeminen ja yhtäläisten oikeuksien ajaminen. Keskeinen sanoma on, että jokainen saa olla ylpeästi oma itsensä. 

Lukuisat suomalaiset kaupungit liputtavat sateenkaarilipuin yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien puolesta. MLL:n Hämeen piirin alueella pride-teema näkyy esimerkiksi Tampereella 10.-16.6. järjestettävällä Manse Pride -viikolla erilaisina tapahtumina. Viikko huipentuu lauantaina 15.6. järjestettävään Manse Pride -marssiin Hämeenkadulla ja pääjuhlaan Sorsapuistossa. Hämeenlinnan kaupunki järjestää Pride-liputukseen Hämeenlinnan Raatihuoneen edessä kesäkuun toisella viikolla. 

Vaikka Pride-kuukausi keskusteluineen ja tapahtumineen helpottaa asioiden esille nostamista ja lisää tietoa aiheesta, on sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta sekä syrjittyihin vähemmistöihin kuuluvien ihmisoikeuksista tärkeää puhua ympäri vuoden. Yhdenvertaisuus on lakisääteinen oikeus, mutta esimerkiksi työelämän toimintatavat ja kulttuuri laahavat edelleen perässä.

Voimme kaikki luoda tilaa moninaisuudelle ja avoimuudelle. On tärkeää kiinnittää huomiota siihen, miten puhumme ihmisistä, ja vahvistammeko asenteillamme, käytöksellämme ja mielipiteillämme ahtaita stereotypioita. On myös tärkeää uskaltaa puuttua, kun kohtaamme syrjivää tai epäasiallista käytöstä. 

Aikuisen on aina kohdattava jokainen lapsi omana itsenään. Lapsi saattaa alkaa pohtia omaa sukupuoltaan tai sukupuolen kokemustaan jo hyvin pienenä. Siksi sukupuolen ja seksuaalisten identiteettien moninaisuudesta on tärkeää puhua avoimesti ja hyväksyvästi jo pienille lapsille, ei vasta teini-ikäisille. Avoin ja ymmärtävä aikuinen on tärkeä tuki omalle lapselle tai vaikkapa lapsen kaverille, joka voi joutua kokemaan tuomitsemista tai syrjintää sukupuolensa tai seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi.

Kukin meistä voi pienillä ja arkisillakin teoilla vaikuttaa siihen, että kaikilla on hyvä olla juuri sellaisena kuin on!