Lomastressin Lomassa: Onnen Hetkiä Omalla Pihalla

18.6.2024

Esikoisen luokkakaveri lähti koko perheensä kanssa Italiaan viikoksi. Työkaveri postaa someen kuvia kesämökiltä ja kehuu, miten ihanaa on, kun lapset saavat uida ja saunoa vaikka koko päivän. Some täyttyy iloisista kuvista Legolandista, Linnanmäestä ja ihanista kesäpäivistä veneellä.

Mutta entäs jos ei omista kesämökkiä, eikä rahaa matkoihin ole? Huvipuistojen rannekkeetkin ovat tänä kesänä sellaisissa hinnoissa, että ei niihin ainakaan monen lapsen kanssa ole asiaa. Onko lapsen kesä pilalla, jos hän joutuu viettämään lomansa ihan vaan kotona?

Vuosia sitten kävin kuopuksen kanssa Malmilla tapaamassa ystävääni. Reissun jälkeen kuopus oli haltioissaan: hän oli nähnyt viisi poliisia ja yhden juopon! Ei meidän tuppukylässä edes ole omaa poliisiasemaa. Huoltoaseman pihassa hän pohti, voisiko poliisilta pyytää nimikirjoituksen.

Alakoululaiselle riitti kesän kohokohdaksi retki Helsingin lähiöön, mutta kyllä me reissujakin tehtiin.

Varasin itselleni ja sisaruksille laivamatkan Tukholmaan ja otin oikein hotellista meille huoneen, että ehtisimme kerrankin kiertää katsomassa nähtävyyksiä. Lisäksi hankin Tukholma-kortit, joilla saisimme ajaa metrolla vaikka kuinka ja pääsisimme museoihin. Kuninkaan linnassa vedin kahta kyllästynyttä tyttöä perässäni huoneesta toiseen ja yritin hehkuttaa, miten täällä asuu oikea prinsessa. Ei kiinnostanut, vaan tytöt mankuivat päästä takaisin hotelliin. Perillä selvisi, että hotellin leikkihuoneessa oli tosi kiva laatikko, minkä päältä pystyi hyppäämään patjalle. Parkkeerasin itseni leikkihuoneen sohvalle ja mietin, että olisihan tämmöisen voinut kotonakin rakentaa.

Kuka sanoo, että lapsi tarvitsee isoja elämyksiä huvipuistoissa tai ulkomailla? Kuka sanoo, etteikö kotona voisi olla kivaa, etenkin kun ollaan kerrankin koko perhe yhdessä? Itselleni ovat jääneet mieleen kesät, jolloin menimme siskoni ja äitimme kanssa uimarannalle. Emme tehneet mitään erityistä, mutta se, että äiti oli vain meidän kanssamme monta tuntia, jäi mieleen.

Miten olisi koko perheen yhteinen retki uimarannalle eväiden kanssa? Tai eväsretki lähimetsään? Mitäs jos rakentaisi parvekkeelle majan ja nukkuisi yön siellä? Tai rakentaisi sadepäivänä majan pöydän alle ja lukisi siellä lasten kanssa kirjoja? Jos ei mentäisikään shoppailemaan, vaan kerrankin kerättäisi pieneksi jääneet vaatteet ja vanhat lelut kasaan ja vietäisiin ne kierrätykseen? Tai pistetään naapureiden kanssa pihakirppis pystyyn?

Tai löytyisikö leikkipankista ideoita?

Näiden kesäpäivien ydin ei ole rahassa, vaan ajassa, jonka vietämme yhdessä. Voin luvata, että vuosien päästä lapsesi eivät muista, kuinka monta poliisia he näkivät Malmilla tai kuinka monta prinsessaa Tukholmassa. He muistavat sen, että olitte yhdessä, nauroitte ja teitte asioita, joista tuli teidän perheen omia, rakkaita muistoja. Ja juuri niistä on parhaat kesät tehty.

Tiina Rintala-Siira
Perhekeskuskoordinaattori ja neljän (jo aikuisen) lapsen äiti