Koulurauha julistetaan koko maahan Hämeenlinnassa 28.8.2024

23.1.2024

Tapahtuma on osa valtakunnallista Koulurauha-ohjelmaa, joka jatkuu kouluissa ja oppilaitoksissa läpi lukuvuoden. Koulurauha julistettiin ensimmäisen kerran vuonna 1990 Turussa. Koulurauhaohjelman tarkoituksena on edistää hyvinvointia ja turvallisuutta kouluissa. Koulujen lisäksi myös päiväkoteja kannustetaan julistamaan päiväkoti- ja eskarirauha. 

Koulurauhasta vetovastuussa olevalla paikkakunnalla toimiva MLL:n Hämeen piiri on koonnut paikallisen työryhmän, jossa on mukana oppilaita,  opettajia sekä kunnan, seurakunnan, vanhempainyhdistyksen ja poliisin edustajia. Paikalliseen työryhmään kuuluu oppilaita seuraavista kouluista: Seminaarin Koulu - HML, Iittalan yhtenäiskoulu, Miemalan koulusta sekä Lammin lukio. 

Koulurauhan julistustapahtuman ja koko Koulurauha-vuoden suunnittelu aloitettiin hämeenlinnalaisten oppilaiden kanssa 18.–19. tammikuuta 2024 Koulurauha-leirillä Hämeenlinnassa Loimalahden leirikeskuksessaLeirille osallistui 25 oppilasta: 3.-luokkalaisista toisen asteen oppilaisiin eli mukana oli alakoululaisia, yläkoululaisia, ja lukiolaisia opettajineen. Myös Hämeen poliisilaitos, HSVY Hämeenlinnan Seudun vanhempainyhdistys ry sekä Yle Hämeenlinna vierailivat leirillä. 

Oppilaat valitsivat Koulurauhan lukuvuoden 2024-2025 teemaksi "Et ole yksin - Du är inte ensam".  Oppilaat ideoivat leirillä tapahtuman ohjelmaa, koristeluja ja tehtäviä koko lukuvuoden varrelle. Tehtävien avulla muistutetaan vuoden teemasta ja jokaisen oppilaan oikeudesta käydä koulua rauhassa. Myös some-tiimi pääsi lentoon! Oppilaiden päivityksiä voit seurata Nuortennetin Instagramissa  @nuortennetti.fi. Pysy kuulolla Koulurauhasta ja laita tapahtuma jo nyt valmiiksi kalenteriin

Paikkakunnalta toiselle
Koulurauha kulkee viestikapulan lailla paikkakunnalta toiselle. Koulurauhapaikkakunnalla nimetään koulurauhakoulut, joiden oppilaat suunnittelevat koulurauhatapahtuman ja aineistoa koko vuoden koulurauhatyöhön. Oppilaat myös kirjoittavat vuosittaisen koulurauhan julistustekstin ja valitsevat lukuvuodelle teeman.

Koulurauhatyötä ohjaa valtakunnallinen ohjausryhmä, jossa on edustaja kaikista ohjelmaa toteuttavista organisaatioista. MLL:n lisäksi mukana ovat Opetushallitus, Folkhälsan, Poliisihallitus sekä Suomen Vanhempainliitto.


Koulurauha-ohjelma on Mannerheimin Lastensuojeluliiton, Poliisihallituksen, Opetushallituksen, Folkhälsanin ja Suomen Vanhempainliiton yhteinen ohjelma, jonka tavoitteena on kouluyhteisön hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen. Lue lisää: Koulurauha-ohjelmasta⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Koulurauha julkistettiin viimeksi Ylivieskassa 23.8.2023. Tapahtuma kiertää viestikapulan lailla paikkakunnalta toiselle.