Kaveritaidoilla vahvistetaan turvallista ilmapiiriä

9.4.2024

Kaverisuhteiden merkitys korostuu

Hyvillä kaverisuhteilla on suuri merkitys lapsen kasvulle, kehitykselle ja hyvinvoinnille. Kaverit merkitsevät lapselle iloa, leikkiä ja yhteistä tekemistä. Vertaissuhteet auttavat selviämään vaikeistakin asioista ja käsittelemään erilaisia tunteita. Vertaisten kanssa toimiminen on kuitenkin yksi vaikeimmin opittavista taidoista. Siihen tarvitaan aikuisten tukea. 
Miten vanhempi voi tukea lapsen kaveritaitoja ja -suhteita?

  • Kysele lapselta päivittäin päivän kuulumiset. Mikä päivässä oli erityisen kivaa, tai tapahtuiko jotain poikkeavaa. Kenen kanssa lapsi vietti aikaa ja otettiinko kaikki mukaan.  Arkiset rupattelutuokiot madaltavat kynnystä puhua vaikeistakin asioista sekä lapsen että aikuisen näkökulmasta.
  • Empatiataitojen kehittymisen näkökulmasta on aina hyvä puhua asioista, joihin liittyy toisten ikävä kohtelu. Lapsen kanssa kannattaa keskustella mitä lapsi voi omista lähtökohdistaan tehdä ja kuinka kiusaamiseen voisi vaikuttaa. Kiusaamistilanteisiin tulee puuttua heti tilanteen ratkaisemiseksi. Tässä lapsi tarvitsee aikuisen apua ja tukea.
  • Tue lapsen kaveritaitoja: Kaveritaitoja ja vanhemmuutta - Mannerheimin Lastensuojeluliitto (mll.fi)
  • Miten käsitellä kiusaamista lapsen kanssa: Miten käsitellä kiusaamista lapsen kanssa? - Mannerheimin Lastensuojeluliitto (mll.fi)

 Vinkkaa lapselle tai nuorelle Lasten ja nuorten puhelin ja chat, missä aiheesta kuin aiheesta voi keskustella luotettavan aikuisen kanssa, nimettömästi:

 Lasten ja nuorten puhelin ja chat numerossa 116 111 ma-pe klo 14–20, la-su klo 17–20. Chat joka päivä klo 17–20 nuortennetti.fi
 Barn- och ungdomstelefonen på numret 0800 96 116 må-ti kl. 14–17, ons-to kl. 14–20

Nettikirjeen voi kirjoittaa ympäri vuorokauden nuortennetti.fi

Nuorten Tukilinja päivystää joka arkipäivä klo 20–24 numerossa 116 111.

Muista, että meille saa soittaa, chatata ja kirjoittaa mistä vain. Meillä on aikaa kuunnella!

MLL kiusaamista vastaan ja mediakasvatusta edistäen. Lataa alta esite 👉🏻

  • MLL kiusaamista vastaan ja mediakasvatusta edistäen2024

Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) on koonnut tietoa ja tukea vanhemmille:

Lue Vanhempainnetistä, miten keskustella lapsen tai nuoren kanssa väkivaltauutisista.

Lue, miten tukea lasta, jos hän tuntee olonsa turvattomaksi. Vastauksia vanhempia askarruttaviin kysymyksiin.

Lue, olethan tietoinen, mitä nuoresi näkee somessa. Huolestuttavaa sisältöä leviää nuorten kanavissa. Vanhempien on nyt tärkeää olla normaaliakin enemmän hereillä ja rinnalla nuoren median käytössä.

Tukea on saatavilla vanhemmille Vanhempainpuhelimessa joka arkipäivä numerossa 0800 92277. Chat päivystää ma-ti ja to-pe.