”Aikuiset tukevat lapsia ja niiden hyvinvointia, kun antaa aikaa rauhassa tehdä tehtävät eikä hoputa" - Maijan ja Hillan ajatuksia lasten hyvinvoinnin tukemisesta

29.11.2023

24.11. vietettiin Lapset mukaan töihin -päivää. Saimme Hämeen piirin toimistolle Maijan ja Hillan tutustumaan piirin työhön ja työntekijöihin. Lapsen oikeuksien viikon teeman mukaisesti kysyimme lapsilta, millaisista asioista hyvinvointi koostuu ja miten me voisimme tukea toistemme hyvinvointia.


"Tässä nää hoitaa koiraa."

Mikä vahvistaa sinun hyvinvointiasi? Mistä sinulle tulee hyvä mieli ja olo?

”Minä voin hyvin jos nukun riittävästi, syön hyvin ja näen kavereita. Minulle tulee hyvä mieli siitä, että luen kirjaa. Minusta on kivaa hoitaa ja silitellä lemmikkejäni marsuja ja koiraa.”


”Minulle tulee hyvä mieli, kun on kavereita, joiden kanssa saa leikkiä.

Hevoset auttaa minua keskittymään. Kun hoidan hevosia ja olen niiden kanssa, se tuo minulle hyvän olon ja rauhoittaa minua. Kun huomaan, että niillä on hyvä olla ja tiedän että niilläkin on kiva olla. Tulee hyvä olo myös, kun leikin keppihevosilla ja muilla pehmoilla.”


"Tässä tää pupu ratsastaa hepalla."


Mikä heikentää sinun hyvinvointiasi? Mistä asioista tulee kurja olo tai mieli?

”Se, että olen nukkunut liian vähän tai olen syönyt huonosti. ”

”Se kun mua kiusataan.”


Miten sinä voisit tehdä, että ympärilläsi olevat ihmiset (esim. perhe, kaverit, muut ihmiset) voisivat hyvin?

”Koitan olla kiva kaveri ja puhua muille nätisti.”


”Voin tuoda muille ihmisille hyvää mieltä, kun muistan toisia ihmisiä. Lähetän vaikka sellaisiin paikkoihin joulukortteja, joihin ei muuten menisi.

Pitää olla kaikille kiva kaveri. Että ei kiusata ja puhutaan nätisti toiselle.”

 

Mitä aikuiset voisivat tehdä, että lapset ja nuoret voisivat hyvin?

”Huolehtia että minulla on vaatteita ja ruokaa. Että minua kuunnellaan ja saan päättää itsekin joitain asioita. Välillä tarvitsen apua läksyissä tai jos täytyy kerrata kokeeseen. Tykkään kun tehdään yhdessä jotain, katsotaan vaikka leffa tai leivotaan.”


”Aikuiset tukevat lapsia ja niiden hyvinvointia, kun antaa aikaa rauhassa tehdä tehtävät. Ja että ne ei hoputa.

Että kaikki saa omaa aikaa, että ei aina tartte olla tekemässä jotain vaan saa itse päättää mitä tekee. Sekä aikuiset, että lapset tarvitsevat omaa aikaa. Ja että on myös semmoistakin aikaa, että koko perhe ei ole mukana, vaan että välillä isot menee erikseen ja pienet menee vaikka mummolaan, jossa on kanssa tosi kivaa. Ja sekin on tärkeää, että on koko perheen aikaa yhdessä.”


"Tulee hyvä mieli, kun nää kaikki leikkii yhdessä vaikka tällasta prinsessaleikkiä"

Maija ja Hilla ovat MLL:n Hämeen piirin työntekijöiden alakouluikäisiä lapsia.

Kuvat: Hilla