Äidit saavat kunniamerkit lapsen oikeuksien päivänä

16.11.2021

Äitien tekemää kasvatustyötä huomioidaan tänä vuonna poikkeuksellisesti syksyllä. Kasvattajina ansioituneille äideille luovutetaan kunniamerkit alueellisissa juhlatilaisuuksissa. Pirkanmaalla Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitalit kultaristein luovutetaan palkittaville äideille 20. marraskuuta.

Koronapandemian vuoksi valtakunnallista äitienpäiväjuhlaa, jossa kunniamerkit on perinteisesti äideille luovutettu, ei ole voitu järjestää tänä eikä viime vuonna.

 Mannerheimin Lastensuojeluliiton piirit järjestävät marraskuussa alueelliset tapahtumat, joissa kunniamerkit luovutetaan. Tilaisuuksissa kunniamerkit saavat vuoden 2020 ja 2021 palkittavat äidit.

Pirkanmaan, Päijät-Hämeen ja Kanta-Hämeen kunniamerkit luovutetaan äideille lauantaina 20. marraskuuta 2021 Tampereella järjestettävässä tilaisuudessa.

 Juhlan ohjelmassa on puheiden lisäksi nuorisokuoro Sympaatin musiikkiesitys, kakkukahvit ja valokuvaus.  Palkittavia äitejä on 10.

Vuonna 2020 palkittavia äitejä oli koko maassa 36 ja kuluvana vuonna 29. Ensimmäiset kunniamerkit äideille luovutettiin vuonna 1946, joten tänä vuonna niitä annetaan jo 75. kerran. Juhlavuoden kunniaksi Ritarikunnat ovat julkaisseet sivuillaan kaikkien eri vuosina palkittujen äitien nimet.


Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitali kultaristein

Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitali kultaristein voidaan antaa eri-ikäisille, erilaisissa elämänpiireissä ja tehtävissä toimineille ja toimiville äideille. Palkitut ovat ansioituneet lasten ja nuorten esimerkillisinä kasvattajina. He ovat kantaneet yhteisvastuuta ja monin eri tavoin tukeneet perhe-elämää sekä vanhemmuutta. Lisäksi otetaan huomioon eri vähemmistöryhmät. Lasten lukumäärä ei ole määräävä peruste palkitsemiselle. Palkittavaksi voi ehdottaa biologisia äitejä sekä adoptio- ja sijaisäitejä. Ehdokkaiden alaikäraja on 40 vuotta.

Kunnat, seurakunnat, yhdistykset ja muut yhteisöt sekä omat lapset voivat ehdottaa palkittavia äitejä aluehallintovirastoille. Aluehallintovirastojen esityksen perusteella sosiaali- ja terveysministeriö esittää vuosittain kunniamerkin saajia ritarikunnille, joiden suurmestarina toimii tasavallan presidentti.

Palkittujen äitien nimet löytyvät Ritarikuntien sivuilta.

Lisätietoja 

MLL:n Hämeen piirin vt. toiminnanjohtaja Päivi Meduri, paivi.meduri(a)mll.fi, p. 040 722 1641

suunnittelija Emi Maeda, emi.maeda(a)mll.fi, p. 050 4655 636

tiedottaja Eveliina Kutila, eveliina.kutila(a)mll.fi, p. 040 580 2393


Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin kansalaisjärjestö, joka edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia. MLL:n tavoitteena on lapsiystävällinen Suomi. MLL tarjoaa eri elämäntilanteissa vertaistukea, monipuolista toimintaa sekä osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksia. Suomen suurimpaan lastensuojelujärjestöön kuuluu 81 000 jäsentä, 546 paikallisyhdistystä, 10 piirijärjestöä ja keskusjärjestö. www.mll.fi