Enkelikirkon järjestäminen

Vanha, kaunis perinne Enkelikirkko järjestetään Viattomien lasten päivänä 28. joulukuuta lähes 300 paikkakunnalla ympäri Suomen.

Enkelikirkko sai alkunsa Tampereelta Aleksanterin kirkosta 60 vuotta sitten. Piispatar Helmi Gulin halusi luoda perheille kirkkojuhlan, johon erityisesti pienet lapset toivotettiin tervetulleiksi.

Enkelikirkon sanoma on tuoda valoa ja lohtua ihmisten elämään.

Sopivaksi päiväksi valikoitui Viattomien lasten päivä, entinen neljäs joulupäivä, joka 1700-luvulla poistui kalentereista. Enkelikirkon toteuttajaksi piispatar kutsui 1951 perustetun MLL:n Hämeen piirin naistoimikunnan.

Muille paikkakunnille Enkelikirkko alkoi levitä 1980-luvun alkupuolella tarmokkaan tiedottamisen ansiosta. Nyt Enkelikirkko on vakiintunut vuosittaiseksi koko perheen kirkkotapahtumaksi, jota MLL:n paikallisyhdistykset ja naistoimikunnat järjestävät yhteistyössä seurakuntien kanssa kirkoissa ja seurakuntasaleissa.

Ohjeet Enkelikirkon toteuttamiseksi

Aika: Viattomien lasten päivä 28.12.
Paikka: Kirkko
Kesto: Enintään 40 minuuttia

Tavoite: Luoda erityisesti lapsille lämmin juhla, jossa mahdollisuus hiljentymiseen yhdessä aikuisten kanssa.

Kynttilöiden sytytys: Kirkon ovella lapset saavat halutessaan kuusenkynttilän, jonka he sytyttävät alttarin edessä olevaan telineeseen. Lapset sytyttävät kynttilänsä telineessä valmiiksi palamassa olevista kruunukynttilöistä. Teline on tilaisuutta varten teetetty ja täytetty hiekalla, johon kynttilät on helppo asettaa. Nykyään käytössä on ristin muotoisia kynttiläalustoja. Telineiden vieressä on oltava jatkuva vartiointi, vaahtosammuttimet, vesiämpärit, märät pyyhkeet jne. Kynttilöitä varataan lasten osallistujamääräarvion mukaisesti.

Enkelipuku: valmistetaan kimonohihaisena valkoisesta kankaasta.

Enkelisiivet: voidaan valmistaa oheisen erillisen ohjeen mukaan. (Pukuja ja siipiä voi olla mahdollista lainata esim. kouluilta ja päiväkodeilta.

Enkeleillä lisäksi valkoiset sukkahousut, valkoiset alusvaatteet ja mustat voimistelutossut.

Enkelikynttilät: esim. patterillinen kynttilä, jossa kakkupaperi koristeena.

Juhlan kulku

Ohjelma (esimerkki)

• Kynttilöiden sytytys alttarille – lapset aikuisten kanssa
  • Pappi puhuu ja toivottaa yleisön tervetulleeksi ja kertoo tapahtuman ohjelmasta
  • Virsi 13: Nyt sytytämme kynttilän
  • Samalla joku isoista lapsista sytyttää neljä kynttilää saarnastuolin kaiteella olevaan kynttelikköön
  • Lapset esittävät musiikkia, laulua, soittoa jne.
  • Enkelikulkue Maan korvessa kulkevi lapsosen tie -sävelmän soidessa
  • Pienet enkelit asettuvat alttarille ja isoin lapsista lukee jouluevankeliumin
  • Pappi puhuu ja kertoo esim. suojelusenkeleistä
  • Kolehtivirsi 21 (kolehti esim. MLL:n toimintaan tai muuhun tärkeään ajankohtaiseen kohteeseen)
  • Pappi lukee iltarukouksen
  • Loppuvirsi 30 (Maa on niin kaunis). Vanha kaunis tapa on poistua kirkosta laulaen.

Kun enkelikulkue saapuu sakastista kirkkosaliin, valot kirkossa himmennetään. Musiikkina useimmiten Maan korvessa kulkevi lapsosen tie -sävelmä.

Enkelikulkueen reitti suunniteltava ja harjoiteltava tarkkaan. Alttarille merkitään enkelien paikat esim. tarralla lattiaan. Kulkueen saavuttua alttarille yksi enkeleistä lukee jouluevankeliumin. Tämän jälkeen kulkue kiertää kirkon uudelleen, asettuu takaisin alttarille ja seisoo paikallaan juhlan loppuun saakka.

Kolehdinkantajina voivat olla esim. paikallisyhdistysläisten nuorisoikäiset lapset, partiolaiset ym.

Seurakunnan vahtimestari osaa sanoa oikean määrän.

Ohjelmaa voi muokata oman paikkakunnan tarpeen mukaan. Pappi puhuu useimmiten suojelusenkeleistä ottaen huomioon ajankohtaiset ilmiöt ja tapahtumat. Kertomus on suunnattu erityisesti lapsille.

Ohjelmalehtinen on hyvä olla olemassa. Se voi olla maksullinen (1-2 euroa) tai maksuton.

Maksullisen ohjelmalehtisen tuotto liitetään kolehtiin.

Kirkkojuhlatoimikunta vastaa juhlan järjestelyistä. Mukana paikallisyhdistyksen ja seurakunnan edustajia.

Usein toimikunta on saanut ohjelmalehtisen painatuksen, kynttilät ja ilmoituksen paikallislehtiin ym. julkaisuihin lahjoituksena.

Enkelikirkko on hyvä yhteistyömuoto MLL:n paikallisyhdistyksen ja seurakunnan kanssa lasten ja lapsiperheiden hyväksi.

Enkelipuku ja siivet

Enkelipuku: ommellaan ohuesta, helppohoitoisesta kankaasta helmasta leveneväksi, kimonohihalla.

Siivet: Siipien muoto piirretään tukevalle paperille. Piirroksen päälle asetetaan sideharso ja kiinnitetään nuppineuloilla paperiin. Kangas leikataan kaavan mukaan + 1 cm saumanvaraa.

Jäykähkö metallilanka taivutellaan kaavan mukaan siipien reunaan ja ommellaan yliluotellen saumanvaran myötä. (Voi ommella myös varovasti koneella käyttäen leveintä ja harvaa siksakkia.)

Siivet kiinnitetään toisiinsa kietomalla metallilankojen päät toisiinsa uuman kohdalta. Liitoskohta päällystetään vinonauhalla. Noin 10 cm tämän yläpuolelle kiinnitetään noin 1 ½ metrin kanttinauha jättäen väliin n. 6 cm rako. Näiden nauhojen avulla sidotaan siivet enkelin selkään kietomalla nauhat rinnan ympäri.

Siipien reuna huolitellaan joko liimaamalla tai ompelemalla vinokaitale reunaan. Lopuksi somistetaan siipien reunat välkkyvällä hopeanauhalla.

Sädekehä: Hopeanauhasta leikataan sopivan kokoiset sädekehät enkeleiden hiuksille.

Ohje: MLL:n Hämeen piirin naistoimikunnalta