Virtaa ja vertaistukea perhekahvilasta

Kuva: Vilma Linna

Perhekahviloiden ovet avautuvat - syyskausi on käynnistetty

5.9.2018

”Ihana kun kesän jälkeen arki alkaa ja perhekahvila avaa ovensa”, totesivat perhekahvilan lattialla ringissä istuvat vanhemmat. Lapset löysivät lelut ja leikkivät ringin keskellä aikuisille leluja esitellen.

Perhekahviloiden syksy on käynnistynyt iloisten jälleennäkemisten ja uusien tuttavuuksien merkeissä. MLL:n perhekahvilaan tullaan hakemaan vaihtelua pikkulapsiarkeen. ”Kotona ehtii kyllä nököttää”, eräs äiti kiteyttää syyn tulla perhekahvilaan. Kesäaikana lähileikkipuistot ovat tulleet tutuiksi ja MLL:n syksyn perhetoiminnan käynnistymistä on jo odotettu.

Lapset astuvat perhekahvilaan alkuun ujostellen, vanhemmat ovat mielissään saadessaan vertaisseuraa. Suurin yksittäinen syy tulla perhekahvilaan on muiden seura, niin lapselle kuin aikuisellekin. Perhekahvilaan tullaan myös hakemaan virikkeitä lapselle. Muiden aikuisten jakamat ihastelut ja huomiot omasta lapsesta ja lapsista yleensä, vahvistavat vanhemmuutta. ”Perhekahvilassa olen tajunnut, miten lapsen kehittyminen on täynnä erilaisia vaiheita ja ne ovat ihan normaaleja. Eivätkä vaiheet lopu ikinä.” Myös epätäydellisyys kuuluu vanhemmuuteen ja ryhmässä sille saa hyväksyntää.

Perhekahvila on avoin kohtaamispaikka, johon jokainen vanhempi on tervetullut yhdessä lapsen kanssa. Perhekahvilassa lasten ja aikuisten on turvallista ja mukavaa viettää yhdessä aikaa. Kahvilaa ohjaavat yleensä vapaaehtoiset. Esimerkiksi Tampereen Perheiden talon perhekahvilan ohjaajaringissä on mukana neljä MLL:n vapaaehtoista, joille piirin työntekijät tarjoavat apua ja tukea. Piiri järjestää myös perhekahvilaohjaajien koulutusta ja muuta vertaistukea. Tampereen Perheiden talon perhekahvila on yksi yli 500:stä MLL:n perhekahvilasta Suomessa. Pirkanmaalla kahviloita on noin 50, Kanta-Hämeessä 30 ja Päijät-Hämeessä 20.

Perhekahvilassa otettiin puheeksi myös se, miten nyt yli 30-vuotiaan lapsen vanhempi olisi toivonut tällaista kohtaamispaikkaa arkeensa silloin kun lapsi oli pieni. Vastaavaa ei ollut. MLL:n paikallisyhdistyksiin ovat tervetulleita ohjaajiksi myös sellaiset, joilla on aikaa ja halu varmistaa Perhekahviloiden olemassaolo pienten lasten perheille.

Pirkanmaalla, Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä toimii useita MLL:n perhekahviloita. Esimerkiksi Perheiden talon Perhekahvila on syksyllä 2018 avoinna
keskiviikkoisin klo 9.00-11.30.

Lue lisää ja etsi perhettäsi lähinnä oleva kahvila: