MLL:n yhdistyksen rahastonhoitoa mittailemassa
 

22.5.2019

Tullessani työssäoppimisjaksolle MLL:n Hämeen piiriin en juurikaan tiennyt yhdistysasioista mitään. Tästä oli tuhannen taalan paikka lähteä oppimaan ja tarkastelemaan yhdistysten talousasioita ja rahastonhoitajien tehtäviä ulkopuolisen näkökulmasta. ”Kuvittele itsesi yhdistyksen uudeksi rahastonhoitajaksi, mitä tietoa löydät ja tarvitset, sekä mitä kysymyksiä herää.” Suurin piirtein näillä sanoilla ohjaajani Tia Valden neuvoi minut työssäoppimisen alkuun. Tietoahan löytyy, kun sitä vaan etsii, mutta löytävätkö yhdistysten rahastonhoitajat tarvittavat tiedot nopeasti, helposti ja mieluiten samasta paikasta.

Asiaa tutkittuani huomasin, että yhdistysnetissä on paljon hyvää tietoa ja materiaalia. Rahastonhoitajille on myös tehty oma käsikirjansa, johon on koottu oleellisimmat asiat tehtävän hoitoon. Tarkasteltuani materiaaleja laitoin ylös kysymyksiä, havaintoja ja puutteita. Asia, joka mietitytti, oli toiminnantarkastajien valinta. Osaisinko valita löytämieni tietojen varassa yhdistykselle toiminnantarkastajat ja minkälainen asiakirjapohja heillä tarvitsisi olla. Tämä olikin hyvä aasinsilta seuraavaan tehtävääni.

Selvitettyäni asioita lisää, loimme yhdessä ohjaajani kanssa alustavan ohjeen ja kutsukirjeen toiminnantarkastajille, sekä toiminnantarkastusta varten asiakirjapohjan. Toivottavasti näistä olisi tulevaisuudessa apua yhdistyksille.

Minut yllätti työssäoppimisjakson alussa ja yllättää edelleen, miten monipuolista ja hienoa yhdistysten toiminta on, sekä se, kuinka tärkeässä roolissa myös rahastonhoitajat ovat yhdistyksen toiminnassa.

Rahastonhoitaja on yhdistyksen talouden kivijalka. Yhdistyksen talousasioiden hoidossa yleisvastuu on hallituksella, mutta käytännön vastuu on rahastonhoitajalla. Hänen vastuullaan on paljon hoidettavaa, riippuen tietysti myös yhdistyksen toiminnan aktiivisuudesta. Rahastonhoitajan täytyy olla ajan tasalla mm. vero/ tulorekisteriasioista ja kirjanpidosta. Tehtävään täytyy perehtyä huolella. Rahastonhoitajan käsikirjassa oleva vuosikello on mahtava apuväline rahastonhoitajan työn suunnitteluun.

Toteutimme MLL:n Hämeen piirissä kyselyn yhdistysten rahastonhoitajille, jossa kartoitettiin yhdistysten talousasioita ja mahdollisia haasteita rahastonhoitajien työssä. Halusimme rahastonhoitajien äänet kuuluviin, jotta tiedämme, mihin asioihin he kaipaavat työssään tukea ja apua. Kyselyn vastausten perusteella asiat ovat suurimmalla osalla kyselyyn vastanneita yhdistyksistä hyvin hallussa, mutta haasteitakin löytyy. Kirjanpito koettiin monessa vastauksessa haastavaksi ja kirjanpito oli monessa yhdistyksessä ulkoistettu.

Ilahduttavaa oli lukea palautteita rahastonhoitajan työstä, kuinka se on opettanut monille uusia taitoja ja tietoisuus siitä, että tekee osaltaan tärkeää työtä lasten ja perheiden hyväksi.

Olkaa siis ylpeitä itsestänne, teette kaikki mahtavaa työtä yhdistyksissä.
 

Johanna Järvinen
Työssäoppija MLL:n Hämeen piirissä

 

Pienen tytön perhe sai oman kummin, jonka sylissä on kiva leikkiä.

 

Perhekummit tukevat

perheitä myös Päijät-Hämeessä

4.4.2019

Olen yhdistänyt perheitä ja vapaehtoisia perhekummeja Päijät-Hämeessä kohta vuoden ajan. Olen tavannut upeita perhekummeja ja perhekummiksi haluavia ihmisiä. Ihmisiä, jotka haluavat antaa omaa aikaansa tukeakseen lapsiperhettä edes pienen hetken.

Kilometrejä on vuoden aikana kertynyt, sillä Päijät-Häme on aika iso maakunta. Toimistoni on Lahdessa, mutta ajelen harva se viikko Heinolaan, Kärkölään tai Orimattilaan. Hartola, Sysmä ja Padasjoki pitäisi vielä valloittaa, vaikka niissäkin on tullut jo käytyä ainakin esittäytymässä. Alueeseeni kuuluvat myös Iitti, Myrskylä ja Pukkila.

Välillä perhekummeja on enemmän kuin perheitä, välillä joudun haeskelemaan kummeja. Neuvolat, sosiaaliohjaajat ja sosiaalityöntekijät ovat hyviä ohjaamaan perheitä toimintaamme ja osa perheistä löytää meidät ihan itse. Perhekummeja tarvitaan kuitenkin jatkuvasti lisää. Kun tieto leviää, yhä useampi osaa hakea kummia. 

 

Väsymystä ja yksinäisyyttä

 

Yksi perhekummi kertoo olleensa itse yksinhuoltaja, joten hän tietää, kuinka rankkaa elämä voi välillä olla. Toinen taas on itse kokenut sen, ettei lapsi nuku öisin, joten hän haluaa tukea samassa tilanteessa olevaa perhettä jaksamaan.  

Eräs äiti kertoo väsymyksestään, yksinäisyydestään ja siitä, että olisi ihanaa, jos joku vahtisi lapsukaista sillä aikaa, kun hän käy vaikka kellarissa tai vie roskat. Tai että lapsi tutustuisi muihinkin aikuisiin kuin tarhan tädit. Että ei aina oltaisi vain kahdestaan.

Yhdessä perheessä isä on pääkaupunkiseudulla töissä, tulee myöhään illalla ja äiti hoitaa iltahulinat aina yksin. Toisessa opiskellaan ja käydään töissä ja siinä sivussa valvotaan öitä pienen vauvan kanssa.

Yksi isä toivoo, että jos joskus saisi siivota rauhassa vaimon kanssa. Perhekummi voi osallistua siivoukseen tai touhuta sillä aikaa perheen lasten kanssa.

”Mitenkäs se maksu, kun mä olen opiskelija”, kysyy yksi äiti. On kiva kertoa hänelle, että perhekummi tulee kotiin ihan ilmaiseksi.

 

Läsnäoloa ja kohtaamisia

 

Ihaninta on ollut olla mukana hetkessä, kun kummi ja perhe tapaavat ensimmäistä kertaa. Jaloissa saattaa pyöriä taapero, joka haluaa kovasti aikuisen huomiota. Rohkein kiipeää syliin. Isommat lapset käyvät varovasti esittäytymässä ja tutustumassa ”Ai onks toi meidän perhekummi?”

Yllättävintä työssäni on ollut ehkä se, miten ihania ja avuliaita ihmisiä Suomi on täynnä. Kuinka välittäviä, kärsivällisiä ja sydämellisiä perhekummit ovatkaan. Aina eivät kemiat käy yksiin, perheelle tulee muutoksia elämään tai kummisuhde katkeaa jostain muusta syystä. Sekin täytyy hyväksyä.

Kerroin ystävälleni, mitä työni pitää sisällään. ”Minä siis etsin perheille kummeja.”

”Ymmärrän, mutta mitä sä sen muun ajan teet? Minäkin olen kummi Planin kautta ja tililtäni lähtee rahaa perheelle kerran kuussa”, ystäväni sanoi.

”Tämä on erilaista kummiutta. Tästä sä et rahalla selviä”, nauroin hänelle.

”Mutta ei mulla ole aikaa”, ystäväni totesi.

Olisiko sinulla?

www.yhdessäeteenpäin.fi

 

Tiina Rintala-Siira
Kirjoittaja on Päijät-Hämeen perhekummikoordinaattori

Virtaa ja vertaistukea perhekahvilasta
 

”Ihana kun kesän jälkeen arki alkaa ja perhekahvila avaa ovensa”, totesivat Perhekahvilan lattialla ringissä istuvat vanhemmat. Lapset löysivät lelut ja leikkivät ringin keskellä aikuisille leluja esitellen.

Perhekahviloiden syksy on käynnistynyt iloisten jälleennäkemisten ja uusien tuttavuuksien merkeissä. MLL:n perhekahvilaan tullaan hakemaan vaihtelua pikkulapsiarkeen. ”Kotona ehtii kyllä nököttää”, eräs äiti kiteyttää syyn tulla Perhekahvilaan. Kesäaikana lähileikkipuistot ovat tulleet tutuiksi ja MLL:n syksyn perhetoiminnan käynnistymistä on jo odotettu. Lapset astuvat perhekahvilaan alkuun ujostellen, vanhemmat ovat mielissään saadessaan vertaisseuraa.

Lue lisää

 

 

 

Vanhemmuuden tukea osana LAPE-työtä

5.2.2018

Hämeen piirin yhdistykset ja yhdistystoimijat ovat mukana Lapsi- ja perhepalveluiden uudistamistyössä (LAPE). Linkin takaa löydät videon, joka kertoo oleellisen LAPE:sta. Pirkanmaalla, Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä toimeenpano näyttää hieman erilaiselta mutta tavoitteet ovat kaikkialla samat. Maakunnissa kehitetään perhekeskustoimintamallia, johon MLL:n toiminnotkin jatkossa liittyvät. Erityisesti matalan kynnyksen kohtaamispaikkojen kehittäminen sekä vanhemmuuden tuki ovat MLL:n vahvuus kokonaisuudessa. Perhekahvilat mutta myös kaikki muut MLL:n yhdistysten toiminnot voivat olla osa tulevia perhekeskuksia ja kohtaamispaikkoja. Kokonaisuutta vasta rakennetaan.

Lue lisää

Keiloja ja ennakkoluuloja kaatui Valkeakosken keilahallissa

7.12.2017

Valkeakosken keilahallilla kävi maanantai aamuna 27.11. iloinen kuhina, kun parikymmentä nuorta saapuivat viettämään yhteistä hetkeä keilaamisen parissa. Paikalla oli Tyryn yläkoulun 9-luokkalaisia tukioppilaita sekä Nauha ry:n tukiasumisyksikössä asuvia, yksin maahan tulleita maahanmuuttajanuoria.

Lue lisää

 

Lähihoitajaopiskelijat opettivat lapsen oikeuksia MLL:n perhekahviloissa

20.11.2017

Lokakuussa Ammattiopisto Tavastian lähihoitajaopiskelijat kävivät läpi lasten oikeuksia MLL:n perhekahviloissa lapsia osallistavin menetelmin. Lapsille opetettiin lasten oikeuksia esimerkiksi piirtämisen, leikin, tanssin ja nukketeatterin keinoin Kalvolan, Hauhon, Tuuloksen, Iittalan ja Hämeenlinnan perhekahviloissa. MLL:n perhekahvilat ovat lapsiperheiden matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja, joissa vanhemmat voivat tutustua samassa elämäntilanteessa oleviin vanhempiin ja lapset saavat ikäistään seuraa.

Lue lisää

100 kertaa meidän koulu – Oikeus olla ja unelmoida

7.8.2017

Valtakunnallinen Koulurauha lukuvuodelle 2017–2018 julistetaan Helsingissä 24.8.2017 kello 9.30-10.30. Julistuksen tarkoituksena on tuoda oppilailta oppilaille viesti ja muistutus siitä, että viihtyisä ja turvallinen koulu syntyy kaikkien oppilaiden yhteistyöllä. Julistustekstin ovat laatineet Koulurauha-ohjelman helsinkiläisistä pilottikoulujen oppilaista koottu työryhmä. Suomen 100-vuotisjuhlien hengessä Koulurauha-vuoden teema tälle lukuvuodelle on: 100 kertaa meidän koulu – Oikeus olla ja unelmoida.

Lue lisää

 

Lastenhoitokurssi antaa eväitä elämään

12.5.2017

MLL:n Hämeen piiri järjestää vuosittain yhteistyössä kansalaisopistojen kanssa lastenhoitokursseja. Kurssi antaa valmiuksia lastenhoitotehtäviin perheissä, vaikka ei varsinaista tutkintoa tai pätevyyttä annakaan. Kurssit ovat kaikille avoimia ja niissä opitaan yleishyödyllisiä taitoja, joista jokainen hyötyy jossain kohtaa elämässään.

Lue lisää

 

MLL:n Hämeen piiri kannustaa nuoria hankkimaan erilaisia työkokemuksia

7.5.2017 - Julkaistu Work Pilotsin blogissa

Mannerheimin Lastensuojeluliitto on valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia. Erilaisilla toimintamalleilla ehkäistään ongelmien kasautumista, yksinäisyyttä ja syrjäytymistä. Yhteistyöhön lähteminen Work Pilotsin kanssa koettiin MLL:n Hämeen piirissä luontevaksi tavaksi parantaa nuorten työllistymismahdollisuuksia tarjoamalla lyhytaikaisia työtehtäviä.

Ensimmäiset työelämän kokemukset ovat erityisen merkityksellisiä nuoren itsetunnon ja tulevaisuuden kannalta. Nuoren on tärkeää saada kokemuksia ja palautetta työstään. Lyhyiden keikkatöiden avulla nuori voi hakea kokemuksia eri aloilta ja kartuttaa ansioluetteloaan seuraavia työpaikkoja ajatellen. Positiiviset kokemukset auttavat eteenpäin.

Lue lisää

 

MLL:n lastenhoitotoiminnan hoitajat tutustuivat diabeteslasten arkeen

16.3.2017

Tampereen Diabetesyhdistys järjesti helmikuussa MLL:n Hämeen piirin lastenhoitotoiminnan hoitajille Diabeteslapsen arki -koulutusillan. Koulutuksen tarkoituksena oli antaa hoitajalle valmiuksia toimia diabeteslapsen hoitajana. Diabetesyhdistyksen toiveena oli myös, että yhdistyksen jäsenperheet voisivat turvallisin mielin tilata MLL:n lastenhoitotoiminnan hoitajia, jotka ovat käyneet diabetesyhdistyksen koulutuksen.

Lue lisää